durián

5 ritka és nagyon ízletes egzotikus gyümölcs

A gyümölcsök megédesítik a mindennapjainkat, és mindig izgalmas enni őket. Különösen igaz ez akkor, ha egzotikus gyümölcsökre bukkanunk.

Ebben a cikkben olyan finomságokat mutatunk be, melyeket mindenképpen érdemes kipróbálni.

Ezek az egzotikus gyümölcsök megérnek egy próbát

1. Durián: dél-ázsiai gyökerekkel rendelkezik, főleg Indonéziában és Malajziában termesztett, és a gyümölcsök királyának is nevezik. Első látásra egy nagyobb méretű sárgadinnyéhez hasonlít, tüskékkel borított és megközelítőleg 4 kg a súlya. Szaga elég kellemetlen a különböző kémiai elemek jelenléte miatt, de íze annál finomabb. Teljesen koleszterol és zsírsav mentes, jégkrémek és shake-k elkészítéséhez használják.

2. Afrikai szarvas uborka: a világ legrégibb gyümölcsének tekintik, hisz eredete 3000 évre tehető vissza. Gömbhal gyümölcsnek is nevezik a külsője miatt – sárga burkolat kis szarvhoz hasonlító kinövésekkel, de még belseje és mérete is az uborkáéhoz húz. Íze az uborka és a citrom keveréke, hasznos a savasság, húgyutak és ekcéma kezelésére.

3. Ackee: furcsán néz ki, hisz formája az agyhoz hasonlít. Nyugat-Afrika trópusi részein található, de érdekes, hogy Jamaica nemzeti gyümölcse is, ahová nagy valószínűséggel a 18. században jutott el rabszolgahajokon. Belső fehér húsa mellett méretes fekete magvak találhatók, amelyek a gyümölcsök beérésekor a felszínre bújnak. Csak a fehér hús fogyasztható, a magvak egy mérgező anyagot tartalmaznak, ezért vigyázni kell velük. Íze is szokatlan – a tojásrántottához hasonlítsák leginkább, enyhe keserű ízet hagyva maga után.

4. Mangosztán: kis lila gyümölcs, mely főleg Indonéziában fordul elő. Ha már van gyümölcs király, akkor itt a királynéja is, hisz ezen néven is ismert. Belső, fehér édes húsa fogyasztható. A dél-ázsiai országokban kedvelt nyári hűsítő ital. Magas C vitamin tartalmának köszönhetően erősiti az immunrendszert, segíthet a vizelet fertőzésekben, hasmenésben.

5. Physalis : vele már találkozhattunk a bevásárló központokban. Kisméretű átlátszó levéllel körbevett mini paradicsomhoz hasonlító gyümölcske. A paradicsommal nemcsak a piros és kis méretet ossza, hanem a savasságát is. Gazdag C vitaminban és vasban ezért gyógyászati céllal is hasznos, erősiti az immunrendszert.