fűnyírás közben

A gyep valódi törődést igényel

Mindenki gyönyörű kertről álmodik, ahol tömött a fű, színesek a virágok, a madarak csicseregnek, a pillangók repkednek, a méhek zümmögnek, és a szomszédok irigyen bámulnak át a kerítésen, és azt kérdezik, hogy húúú, ezt hogyan csináltad?

A szép gyep titka

Ez két szóban meghatározható, gondozni kell. Ha szép kertet szeretnék, akkor azzal bizony törődni kell, rendszeresen ápolni. Sokan azt hiszik, hogy a kerti munka nehéz és unalmas. Ez nem feltétlenül igaz. Nagyban megkönnyíthetjük a munkánkat, azzal, ha megfelelő minőségű és célirányos szerszámokat használunk. Ugyanis egy jól megválasztott gereblye sokat tud segíteni kertünk gondozásában.

Mivel többféle gereblye létezik, nem mindegy, hogy milyen munkához melyiket használjuk. Az általános használatút több célra megfelel, de vannak speciális változatok is. Ilyen például a gyeplazító, gyepszellőztető.

A gyepszőnyeg ápolása külön tudomány, nemcsak öntözés és fűnyírás. Levegőztetni is kell a gyepet ahhoz, hogy megfelelően növekedjen. A tápanyag és víz mellett szüksége van a fűnek arra is, hogy a talajon keresztül a fűszálak levegőhöz jussanak. A gyeplazító és szellőztető gereblye segít abban, hogy kifésülhessük a fűszálak közül az ottmaradt nyesedéket, ami részben tápanyagpótlás is, de nagyobb tömegben megfojthatja a fűszálakat.

A gereblyét akkor tudjuk hatékonyan használni, ha csak kis területet, néhány négyzetmétert kell gondoznunk. Ha már nagyobb, komolyabb területről van szó, akkor gépekre, fűnyíróra is szükségünk lehet.

A tiszta fűtakaró

A gereblyénk segítségével a füves terület mindig tiszta lesz, mert összeszedhetjük vele a lehullott leveleket, elszáradt gazokat, az odafújt szemetet. Csak a tisztán, rendben tartott fű tud megfelelően növekedni. Egyszerű a használata, mert általában súlya nem haladja meg az egy kilót. Tartós használatra készítik, általában fa nyéllel és kovácsolt fogazattal.

A kertgondozáshoz többféle szerszámra, eszközre van szükségünk, amit praktikusan egy kis kerti faházban tudunk tárolni. Így mindig minden kéznél van, és munka végeztével oda vissza tudjuk tenni.

Sajnos a szúnyogok és egyéb zümmögő bogarak bárhova be tudnak jutni, ha hagyjuk, és nem védekezünk ellenük. Ezért jó, ha a kis kerti szerszámoskamránkat is szúnyogháló védi a repülő betolakodók ellen.