A házi vízmű felépítése és működése

A házi vízmű nem kizárólag kis nyaralók, hanem egész kertes házak vízellátására is alkalmas. Azokon a helyeken, ahol nem elérhető a vezetékes vízellátás, kézenfekvő megoldás, mivel ásott vagy fúrt kútból lehet vizet nyerni vele. Azonban még ha van is vízhálózat, akkor is jó módja lehet a havi költségek csökkentésének, például a kert öntözésével vagy az úszómedence feltöltésével. Lássuk, mi kell a rendszer kiépítéséhez!

Miként épül fel egy házi vízműrendszer és milyen részei vannak?

Egy házi vízmű rendszer leginkább egy hidrofor tartályból, egy önfelszívó szivattyúból és egy vezérlőegységből (általában ez egy nyomáskapcsoló) áll. Sokrétű felhasználásra ad lehetőséget, mert nem kizárólag egy háztartás vagy nyaraló vízellátására, hanem kert öntözésére vagy öntözőrendszer működtetésére is használható.

Pedrollo Hydrofresh JSWm 2CX – 24CL házi vízmű

Hydrofor tartály

A hidrofor tartály (vagy házi vízmű tartály) elsődleges célja, hogy csökkentse a szivattyú indítások számát, így védi a szivattyú motorját. A víz tárolásával a költségeket is csökkenti. Ha mondjuk csak egy kis mennyiségű vízre van szüksége, például egy pár deciliter vízre, nem szükséges elindítani a önfelszívó szivattyút, mivel a vízigényt a hidrofor tartályban tárolt mennyiségből fedezni lehet. A szivattyú élettartamát is meghosszabbíthatja, mivel nem kell szükséges vízvételezéskor elindítani.

Házi vízmű szivattyú

Az otthoni vízellátó rendszer szakszerű működtetéséhez egyes esetben ajánlott felszíni szivattyút választani. Ezek a szivattyúk nem merülnek el a a vízben, hanem a szállított víz szintje felett helyezkednek el. A szivattyú házát az első igénybevételt megelőzően fel kell tölteni vízzel, hogy megelőzzük a szárazon futást. A a szivattyú szívócsövének végére egy un. lábszelepet szükséges szerelni, amely kiszűri a szennyeződéseket, és megakadályozza, hogy a felszíni szivattyú a szívóoldalon vizet ejtsen. A megfelelő szivattyú kiválasztásához célszerű szakboltban segítséget kérni.

Szivattyúvezérlő

A szivattyút a nyomáskapcsoló vezérli. Ez a szivattyú bekapcsolásának és kikapcsolásának automatizálására szolgál. Ha a hidrofor tartályból vizet engednek ki akkor emiatt a nyomás egy bizonyos szint alá zuhan, ekkor a nyomáskapcsoló azonnal be tudja kapcsolni a szivattyút. Ha pedig a szivattyú működése nyomán a belső nyomása elér egy bizonyos szintet, a szivattyúvezérlő természetesen azonnal ki tudja kapcsolni a szivattyút. A kritikus szintek a persze a legtöbbször már gyárilag be vannak állítva, és megfelelnek az általános használatnak. Mivel vannak olyan modellek is, amelyeknél az indítási nyomás állítható így az igény szerint beállítható.

Mi mindenre jó a házi vízmű?

Nemcsak egy lakóingatlan, hanem egy teljes kert vagy egy medence egyszerű vízellátására is használható. A fúrt vagy ásott kút mellett az esővíztárolóból vagy a földből is lehet vizet meríteni. Nincs örökérvényű szabály, mindig a kívánt felhasználás határozza meg, hogy épp melyik a legmegfelelőbb és legjobban alkalmazható megoldás. A víz egy része egyáltalán nem alkalmas fogyasztásra, de felhasználható a növényzet és a kert öntözésére, WC-öblítésre vagy autómosásra.

Milyenek a háztartási vízdíjak?

Alapvetően attól függ, hogy mire és milyen körülmények között szeretné felhasználni. A házi vízmű megvásárlása előtt mindig fel kell mérnie a pontos igényeket, pontosan vagy legalábbis hozzávetőlegesen mekkora nyomáson és mennyi vízre van szüksége. Emellett a vízkivételi hely jellemzői is fontosak, hiszen nem mindig ugyanaz, hogy víztartályból vagy kútból kell-e vizet kivenni. Azt is tudnia kell, hogy milyen mélységből szükséges a vizet a földfelszínre szállítani.

A víztartály árát leginkább a kapacitása befolyásolja, nyilván minél nagyobb a tartály, annál többet kell érte fizetni. Ami a szivattyút illeti, figyelembe kell vennie a várható vízhozamot és a mélységet, ahonnan a vizet ki kell szívni. Ezeket a megvizsgálandó és a vásárlás során ténylegesen döntő paramétereket a szivattyú 2 fontos tulajdonsága határozza meg: emelési magasság és maximális vízhozama.

Van tartály nélküli házi vízmű rendszerre?

Ha a rendszert hidrofor tartály beiktatása nélkül szeretné használni, akkor egy jó felszíni szivattyúra és áramlásszabályozóra lesz szüksége. A házi vízmű tartály nélkül például olyan esetekben lehet életképes alternatíva, ha a rendszernek nem csak kis mennyiségű folyadékot kell szállítania (pl fél liter víz öt percenként történő kivétele esetén inkább tartályos rendszer ajánlott).

A tartály nélküli házivízmű legnagyobb (de nem egyetlen) előnye az alacsonyabb ár, mivel ennek költségét nem tartalmazza a telepítés. Ezenkívül helytakarékossági megfontolások is indokolttá tehetik e megoldás alkalmazását. Ha például a rendszert öntözési célokra használják, ahol egyszerre csak nagy mennyiségű vizet kell szivattyúzni, nem szükséges tartály beépítése.

Mit csináljak, ha meghibásodik a házi vízművem?

A házi vízművek általában megbízhatóak és kevés karbantartást igényelnek, de persze ezek is meghibásodhatnak. Ez a berendezés minden részét érinti, beleértve magát a szivattyút is, de a tartályban vagy a vezérlőben is előfordulhat váratlan meghibásodás.

A tömítés és a csapágyház között szivárgás léphet fel, mert a tömítés nem megfelelő. Ez a hiba akár idő előtti rozsdásodást is okozhat, ami persze hosszabb távon további súlyos gondokat okozhat a berendezés egyes részeiben. Bár a legtöbb szivattyú alkatrész a korroziónak elenálló rozsdamentes anyagból készült, a csavarok könnyen megragadhatnak, így meglazításuk nehéz vagy lehetetlen.
Ezeknél csúnyább meghibásodás az, amikor a szivattyú nem szívja fel a vizet, mert valamilyen okból kifolyólag a szívóoldalon elengedte a folyadékot. Ennek több oka is lehet: a vízszint jelentősen leeshetett, vagy csőtörés történt.

Az is megtörténhet, hogy a nyomáskapcsoló meghibásodott vagy elállításra került és elállítódott a kikapcsolási értéke. Ebben az esetben a házi vízművünk nem tud kikapcsolni, még akkor sem, ha a nyomás egy bizonyos szint alá csökken. A szárazüzem pedig különösen káros a vízszivattyú élettartamát tekintve, mivel könnyedén idő előtti meghibásodáshoz vezethet.

Akármi legyen is a probléma forrása, nem jó ötlet, ha a szükséges szaktudás nélkül saját maga próbálja megjavítani. Lehet, hogy csak ront a helyzeten, és több problémát okoz, mint amennyit szeretett volna megelőzni. Ha pedig elkezdi maga szerelgetni a rendszert, annak kockázatát is vállalnia kell hogy ugrik elveszíti a garanciát. Ennél egyszerűbb és kézenfekvőbb megoldás az, hogy szakszervizbe viszi a meghibásodott készüléket.