Dolgok, amelyekre nem árt odafigyelni a műszaki átvételnél

Nagyon sok vad történet kering az interneten arról, hogy mennyi hibával és hiányossággal adnak át egy újépítésű lakást. A tulajdonosok többsége pedig sajnos ezek közül nagyon keveset vesz észre, mivel a lakásuk elkészülte miatt belekerülnek egyfajta eufórikus állapotba. Pontosan emiatt is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünket ennek a témának szenteljük, és megmutatjuk, mit nézzünk meg a műszaki átvételnél.

Az első és legfontosabb talán az ingatlan alapterülete

A szerződésben meghatározott vételár egy bizonyos alapterület alapján lett kiszámolva, amelytől a kivitelező maximum 1-3%-ban térhet el.

Ezért mindenképpen azt javasoljuk, hogy első lépésként ragadjunk centit, és mérjük meg a lakás minden szegletét. Abban az esetben, ha az említett értéknél nagyobb eltérést tapasztalunk, akkor lehetőségünk nyílik arra, hogy faragjunk a vételárból. Amennyiben pedig a mérés után több, mint 6%-os különbség jelentkezik, akkor akár meg is tagadhatjuk a birtokbavételt.

A lakásunk alapterületének a jogszabályok szerinti kiszámolása azonban nem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Ezért mindenképpen érdemes segítséget kérni egy műszaki ellenőrtől, aki nem csupán a számolásokban segíthet, hanem egyéb dolgokban is megvédheti az érdekeinket.

Nyílászárók

Elég gyakori hibának minősül az is, hogy a nyílászárók nem megfelelően lettek beállítva, ami miatt nehezen nyílnak, vagy erőlködés útján lehet őket csak becsukni. Továbbá sok esetben a nyílásuk irányával, a kilincsek felszerelésével, és az ajtó kerettel is probléma szokott lenni.

Az utóbbi esetében leginkább arról van szó, hogy a keret alján nincsen ragasztás. Így, amikor felmosunk a padló és az ajtókeret közötti résbe víz kerül, amelynek köszönhetően a fa alulról megszívja magát, és idővel elkezd felhólyagosodni.

Burkolati hibák

Elég frusztráló tud lenni az a felfedezés, hogy a parketta vagy a csempe sérült, miután már mindent elhelyeztünk a lakásban. Ezért a műszaki átvétel során mindenképpen ellenőriznünk kell a burkolati hibákat, hogy ezt a kellemetlen szituációt elkerüljük.

Egyéb hibák

A fentieken túl érdemes még ellenőrizni a falak egyenletességét, a festés minőségét, a párkány vízelvezető képességét, a csaptelepeket, a lefolyókat és a víznyomást. Abban az esetben pedig, ha szeretnénk biztosra menni, akkor az elektromosságot is megvizsgálhatjuk, amelynek a garanciális javítása alól a kivitelező ugyan nem térhet ki, de jobb minél előbb utánajárni a dolgoknak.