Fókuszban a retek csíra

Bár az orvosok előszeretettel írják fel őket, nem mindig szükségszerű a bélflórát leromboló és a szervezetből a baktériumokkal szemben ellenálló képességet kiváltó antibiotikumok használata.

A legtöbb esetben ugyanis a természetes antibiotikus hatással bíró szerek és növények ugyanolyan eredményesen működhetnek. Közéjük tartozik például a retek csíra is, amely amellett, hogy hatékonyan tisztítja a vérünket és a légzőszerveinket, megtalálhatóak benne A-, B1-, B6-vitaminok, valamint az olyan az ásványi anyagok, mint a kálium, a vas, a foszfor, és a folsav.

Ez a vitaminbomba ugyan ma már megvásárolható a piacokon, vagy a nagyobb szupermarketekben, de ez általában nem mondható a legfrissebbnek. Így az a legelőnyösebb, ha mi magunk termesztjük meg a retek csírát otthoni körülmények között, amely sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt a legtöbben gondolják.

A retek mag csíráztatásának folyamata

Szükség lesz kifejezetten csíráztatásra szánt magokra és egy csíráztatóra is, amelynek az alján van egy kis szűrő, hogy a víz el tudjon folyni a csírák alól. Ebbe a magok azután kerülnek bele, hogy megmostuk, 4 órán keresztül áztattuk, és leöntöttük róluk a vizet.

Miután mindez megtörtént helyezzük a csíráztató edényt egy szellős, közepesen meleg helyiségbe! Ha itt nem olyan jók a fényviszonyok, akkor az a retek csíra B-vitamin tartalmát növeli majd meg. Abban az esetben viszont, ha az adott tér kifejezetten világos akkor a csíra sokkal gazdagabb lesz majd C-vitaminban és klorofillban.

Végül pedig már csak annyi dolgunk maradt, hogy naponta kétszer átöblítsük a magokat, hogy mindig nedvesek legyenek, és körülbelül 2-4 nap után már le is tudjuk aratni az isteni retek csírát, amelyet használhatunk a salátákba, a főtt ételekbe, vagy akár a vajas, hummuszos kenyérre szórva is.