Hogyan helyezzük fel az autó matricát a járművünkre

Manapság egyre divatosabb díszítő elem a matrica, mellyel könnyedén díszíthetjük a kocsinkat. Bármilyen felületen megtapad, időjárásálló, UV védelemmel van ellátva, színe nem kopik meg. Szólhat kisállatról, hobbinkról, vagy lehet akár vicces autó matrica is. Lehet nonfiguratív, egy különleges minta, vagy akár egy szöveg, idézet is. Felhelyezésük egyszerű. Nem igényel szakértelmet. Azonban, ha szeretnénk évekig gyönyörködni járművünk ékes díszén érdemes betartanunk néhány gyártói utasítást.

Autó matrica részei

Elsőre talán furcsának tűnhet, a kézhez kapott autómatrica három részből áll, ennek középső része a dekoráció.
● Az alsó réteg a hordozó. Ide tapad a matrica. Gyártás illetve szállítás végett van szerepe, ráadásul ez védi a matrica öntapadó felületét is.
● Középső elem maga a matrica. ez lesz a dekoráció.
● Felső elem az applikáló fólia. Ennek segítségével tudjuk könnyen felhelyezni a matricát kocsira. Áttetsző anyagból készült így felrakás közben láthatjuk a matrica helyzetét az autón.

Autó matrica felrakásának kellékei

A felhelyezéshez szükségünk lesz egy száraz, tiszta rongyra, ablakmosó folyadékra, valamint egy plasztik kártyára. Ha nincs kéznél kártya, vagy kasírozó megteszi a rongy, vagy akár a kezünk is. Fontos, hogy puhább eszközt válasszunk ami nem tehet kárt a fényezésben.
Ablakmosó folyadékot érdemes alkoholos, vagy ecet tartalmút használni. Ez ugyanis nem tesz kárt a fényezésben, viszont a megtapadt zsírt és port letakarítja kocsinkról. Erős vegyszereket ne használjunk. Nincs szükség rá.

Autómatrica felrakása

  1. A matrica három rétegben érkezik meg hozzánk. Ennek középső eleme maga az autó matrica. A felrakás végére csak ennek kell a kocsin maradnia. Először egy plasztik kártya vagy egy rongy segítségével alaposan simítsuk össze a rétegeket, hogy a felület sima, légmentes legyen. A hordozó és az applikáló fólia nem, vagy csak alig tapad egymáshoz.
  2. Ezt követően alaposan takarítsuk le a dekorálni kívánt felületet. Ehhez használhatjuk a tiszta rongyot valamint ablaktisztító folyadékot.
  3. Mivel kisebb méretű matricáról van szó, távolítsuk el az alsó hordozó réteget. Nagyobb matricákat érdemes akár több részletben felrakni autónkra, mintha egy falmatrica lenne. A matrica tartalmazhat apróbb, vékonyabb részeket, így figyeljünk oda, hogy az az áttetsző applikáló fólián maradjon. Ha esetleg a hordozóhoz tapad, görgessük vissza a rétegeket, majd újra simítsuk át.
  4. Helyezzük rá a díszítő elemet járműre. Érdemes például középen elkezdeni a felhelyezést, majd egyik oldal felé haladni. Közben folyamatosan simítani a matricát, hogy az nehogy magához tapadjon, illetve ezzel elősegítjük, hogy a levegő kijöjjön a matrica alól. Ha felkerült a dekoráció még egyszer simítsuk át a felületet.
  5. Most már eltávolíthatjuk a legfelső applikáló fóliát. Most csupán arra kell figyelni, hogy a matrica apróbb, vékonyabb részei az autón maradjanak. Ha esetleg a fólián marad, görgessük azt vissza és határozott mozdulattal simítsuk át. Most már az autóra fog tapadni a dekoráció.
  6. Simítsuk át a dekorált felületet az esetleges légbuborékoktól. Az apróbb, vékonyabb részeket érdemes ujjbeggyel is végigsimítani.
  7. Most már gyönyörködhetünk a matricában. Járművünket használhatjuk, ám az első 48 órában kerüljük a gépi autómosót.