tepertős pogácsa

Így készül a tepertős pogácsa

A tepertő egy olyan régi, tradicionális ételfogás, amelyet még őseink készítettek. A sertés zsírszalonnájának kisütésével igazi finomság készíthető, amely savanyúsággal kínálva sok ember egyik legkedvesebb eledele.

Ám megtörténhet, hogy kissé elszámoljuk magunkat és túl sokat készítünk egy sütés alkalmával. Ilyenkor sem kell azonban kétségbeesni, hisz van megoldás: a tepertős pogácsa.

Hogyan készítsünk tepertős pogácsát?

Egész biztosan nincs olyan ember, aki nem próbálta ki még a tepertős pogácsát. Ezt az ételt akkor a legjobb készíteni, amikor túl sok tepertőnk marad meg a sütés követően vagy pedig az már kevésbe friss. Ilyenkor pár hozzávaló segítségével sós harapnivaló varázsolható belőle.

Az előkészületek körülbelül 2 órát vesznek idénybe, maga a sütés pedig 30 percet. 1 dl tejet felmelegítünk, majd beleteszünk 1 kávéskanálnyi cukrot és belemorzsolunk 2,5 dkg mennyiségű élesztőt. Ezután várunk 10-15 percet, míg megnő a térfogata.

A másik tálba beleöntünk 40 dkg lisztet, 10 dkg zsírt 1 dl tejfölt, 2 evőkanál bort, egy kis sót és 1 db tojást. Mindezt jól gyúrjuk össze és kelesszük 1 óra hosszáig. A tepertőt daráljuk le és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

A megkelt tésztát nyújtódeszkán nyújtsuk ki és kenjük rá a tepertő egyik felét. Ezt követően hajtsuk a tésztát alulról felfelé egymásra, majd kelesszük 30 percet újra. Ismét nyújtsuk ki és kenjük rá a maradék tepertőt is. Ezután újra hajtogatás és újra kelesztés következik. Amikor ez kész, nyújtsuk egy cm-es vastagságúra, szaggassuk ki kör alakúra pogácsaszaggatóval, rácsozzuk be a tetejét késsel.

együk a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe, tetejét pedig kenjük be tojással. Pihentessük 15-20 percig, majd előmelegített sütőben 200 fokon süssük 15-20 alatt szép barnára.

A tepertős pogácsa egy igazi vendégváró sós sütemény, melynek elkészítése egyáltalán nem bonyolult. Nagy előnye, hogy kevés hozzávaló szükséges hozzá és hosszú ideig megőrzi frissességét és ízét.