szoknya

Szoknya vagy nadrág?

A divat napról napra változik, és habár egyes kollekciók darabjai gondolkozóra tesznek, van pár olyan elem, amit mi is megpróbálhatunk hordani. Főleg hölgyek sorában számított nagy vitának valamikor a szoknyáról nadrágra való váltás, hisz az akkori vélemény szerint a nadrág kizárólag a férfiak alap öltözéke volt.

Ma már azonban a nők többsége is szívesen válassza e ruhadarabot, számos ok miatt: kényelmesebb, praktikusabb, sokféle anyagból, színből és modellből választhatunk.

Mit jósolnak a divattervezők erre az évre?

Hogy mindenkinek eleget tegyenek, 2022 őszére egy olyan szoknya-nadrággal álltak elő számos divatház képviselői. De ne a klasszikus változatra gondoljunk – vagyis arra a túlságosan is bő, lengő nadrágra, amely első ránézésre olyan volt, mint egy szoknya.

A kor haladtával egy újabb szabásminta került be a tervezők repertoárjába: test után szabott nadrág egészen térdig, majd onnan a nadrágszárak kiszélesednek, lombos fodros szabással, hasonlóan egy flamenco szoknyához, mint ezeken a képeken. Ez a stílus különösen a 70-es években volt nagy divat, mint Elvis Presley megjelenései, hamar világklasszissá vált, és szüleink nagy valószínűséggel még kihasználták ezt a divatot fiatalkorukban.

Ezen típusú nadrágok nagyon is előnybe helyezték a magas, karcsú sziluetteket, hisz egy szinte tökéletes test illúzióját keltették. Azonban az évek haladtával egyre kevesebb csillogásnak örvendett, mert egyéb szabású nadrágok jöttek divatba.

Ha egy kicsit is követjük a divat világát, észrevehettük, hogy sok tervező szívesen nyúl vissza a múltba és egy-egy kor klasszisát használja fel kollekcióiban, új megjelenést kölcsönözve nekik. Ez történt ezzel a szoknya-nadrággal is, hogy újdonság hatását keltsék, a nadrág szárát sokkal jobban ki bővítették, annyira, hogy már szinte fodrokról is beszélhetünk egyes modellek esetében.

Hogy kit mennyire fog megkapni ez az új stílusú nadrág, az idő és ízlés kérdése, annyi biztos, hogy egyre gyakrabban fogunk találkozni vele az utcán.