borfolt

Tippek a leggyakoribb foltok eltávolítására

Elég egy rossz mozdulat és máris kiömlött a vörösbor a fehér pólóra, vagy egy kellemes délutáni piknikezés, amely zöld fűfolttal végződik az abroszon. Bármilyen foltról legyen is szó, eltávolítása bizony komoly fejtörést okozhat, hisz a cél az, hogy sikeresen megszabaduljunk tőle, és ne károsítsuk az érintett felületet.

Mielőtt nekilátnánk a folt eltávolításának figyeljünk arra, hogy milyen szerrel akarunk közbelépni, nehogy a kémiai összetétele miatt rosszabbítsunk a helyzeten. Fontos a gyors beavatkozás, ne hagyjuk beleszáradni a ruhába, hisz ez végleg pecsétesen hagyhatja azt. Végül, ha a folt nyomai még mindig láthatók, legjobb ötlet egy szakosodott tisztitóhoz vinni.

Ezekkel a módszerekkel távolíthatók el a leggyakoribb foltok

Vérfolt: Áztassuk hideg vízbe a foltos részt (vigyázat, a meleg víz csak rontana a helyzeten, mert véglegesíti a foltot az anyagon), majd szappannal súroljuk át. A teljes sikerért adjunk pár csepp hidrogén peroxidot és ammóniát is a vízhez.

Kávéfolt : először egy száraz papírral szítassuk fel a foltot, majd 5 percig hagyjuk hideg víz alatt. Ezt követően mosogatószerrel dörzsöljük ki és öblítsük le a ruhát. Ha folt makacskodik, egyenlő mennyiségű ecetet és vizet keverjünk össze pór mosószerrel, míg egy pasztaszerű anyagot kapunk. Vigyük fel az elegyet a foltra, dörzsöljük és öblítsük le.

Fű folt: 1 rész ecethez adjunk 2 rész vizet, majd a keveréket vigyük fel a foltra. Egy fogkefével gyengéden súrolhatjuk a foltot, majd öblítsük ki.

Zsírfolt: öntsünk átlátszó mosogató szappant a foltra, adjunk hozzá hideg vizet és egy fogkefével dörzsöljük be a foltot. Öblítéshez fehér ecetet használjunk.

Ketchup/Paradicsomszósz: kezdetnek, távolítsuk el a szószfelesleget, majd hideg víz alatt kifordtva öblítsük át a ruhát. Fogkefével vigyünk fel mosogatószappant a foltra, majd egy szivaccsal peroxiddal is kezeljük azt.

Borfolt: törölgessük meg a foltot egy törölközővel. Keverjünk össze egyenlő részű peroxidot és mosógatószert. Hagyjuk 2 percig ezt az elegyet a folton, majd öblítsük le.

Figyelem! Bármiféle tisztítószer használata előtt végezzünk próbát a ruha olyan részén, ami nem látszik. Így elkerülhető a ruha anyagának vagy színének károsodása.